Tuesday, June 17, 2008

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=498&id=560521

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται στις παραλίες μας
ΑΚΟΜΑ και η απόλαυση μιας ζαφειρένιας κυπριακής παραλίας προϋποθέτει γνώση και επίγνωση δικαιωμάτων και υποχρεώσεων. Τα πράγματα δεν είναι ποτέ τόσο ειδυλλιακά όσο φαντάζουν. Γι' αυτό πρέπει να γνωρίζουμε τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται έτσι που και οι ίδιοι να μην παρανομούμε αλλά από την άλλη να μην πέφτουμε και θύματα παρανομιών. Γύρω από όλα αυτά τα ζητήματα μας ενημερώνει ο αρμόδιος λειτουργός του ΚΟΤ Γλαύκος Καριόλου που κατ' αρχήν υπογραμμίζει τι είναι δια νόμου παραλία που σημαίνει ζώνη απόστασης ενενήντα ένα περίπου μέτρα (91,4 μ) από το κύμα προς την ξηρά).
Ποιες οι τιμές χρέωσης για ομπρέλες και κρεβατάκια, ποια η απόσταση που πρέπει να τα χωρίζει τι παιγνίδια επιτρέπονται στις παραλίες και κάτω από ποιες προϋποθέσεις θα το μάθετε διαβάζοντας παρακάτω.
Αρχικά ας μιλήσουμε για τις υπερχρεώσεις. Κάποιοι παράνομα ενοικιάζουν ομπρέλες και κρεβατάκια ακριβότερα από 2,13 ευρώ ή μία λίρα και είκοσι πέντε σεντ (£1,25) ανά ημέρα, οποιαδήποτε πιο ψηλή χρέωση είναι παράνομη. Μην πληρώνετε περισσότερα από όσα καθορίζει ο νόμος. Καταγγείλετε αμέσως κάθε περίπτωση στο Κοινοτικό Συμβούλιο ή το Δημαρχείο ή στην Αστυνομία. Επίσης μπορείτε να προβείτε σε καταγγελία και στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών. (Τηλ. 22445170 Φαξ. 22677230) ή στον ΚΟΤ: 22691212
Με βάση τροποποίηση του Περί προστασίας της παραλίας νόμου το 2004, η κάθε ομπρέλα δεν μπορεί να καλύπτει λιγότερο από 16 τετραγωνικά μέτρα (δηλαδή η κάθε ομπρέλα τοποθετείται στο μέσο ενός τετραγώνου 4 μέτρα επί 4 μέτρα ή πιο απλά, στο κέντρο κύκλου με διάμετρο 4 μέτρα και ακτίνα 2 μέτρα) ενώ για κάθε κρεβατάκι υπολογίζεται επιφάνεια 8 τετραγωνικών μέτρων. Όμως απαγορεύεται αυστηρότατα η διάθεση περισσότερης από τη μισή επιφάνεια (50%) οποιασδήποτε παραλίας για ομπρέλες και κρεβατάκια ενοικίασης. Όπου οι πολίτες διαπιστώνουν εξώφθαλμα, ότι πάνω από 50% της επιφάνειας μιας παραλίας χρησιμοποιείται για ενοικίαση ομπρελών και κρεβατιών θα πρέπει να καταγγέλλουν την περίπτωση είτε στην Κεντρική Επιτροπή Παραλιών είτε στον ΚΟΤ. Το 50% κάθε παραλίας πρέπει πάντοτε να παραμένει ελεύθερο από κάθε εμπορική χρήση για να χρησιμοποιείται ελεύθερα για προσωπικές ομπρέλες και κρεβατάκια του κάθε πολίτη ιδιωτικά.
Όσον αφορά τα παιγνίδια στην παραλία πρέπει να λεχθεί ότι παράνομα παίζουν όσοι παίζουν με μπάλα και ρακέτες στην παραλία. (εν για εσας που λεει που νομιζετε εισαστε ο κλωνος του Παγδατη και τρωμε τα σερβις σας).
Οι αθλοπαιδιές απαγορεύονται. Επιτρέπονται μόνο εκεί όπου η Τοπική Αρχή έχει καθορίσει συγκεκριμένο σημείο επί της παραλίας με τις απαραίτητες εγκαταστάσεις.
Σοβαρή παρανομία συνιστά επίσης ο περίπατος και το λούσιμο σκυλιών ή άλλων ζώων στην παραλία και τη θάλασσα. Υ στέρα από τροποποίηση του νόμου επιτρέπεται το λούσιμο σκύλων στην παραλία μόνο εκεί που θα τοποθετηθούν πινακίδες, σε ειδικά μέρη της παραλίας και αφού διευθετηθεί η παρακολούθηση των σημείων αυτών της παραλίας όπου τα ζώα θα ελέγχονται έτσι που να φέρουν έγκυρο πιστοποιητικό υγείας.
Κάποιοι παράνομα κάνουν βόλτες και σταθμεύουν με τα αυτοκίνητα πάνω στην παραλία ανάβουν κάρβουνα και φωτιά και ψήνουν σούβλες. (no more beach parties)
Παράνομα ανάβουν τα ραδιοκασετόφωνα τους στη διαπασών και προκαλούν οχληρία. Μόνο σε περιοχές όπου οι Τοπικές Αρχές έχουν οργανώσει το άναμμα φωτιάς και ψήσιμο σούβλας στην παραλία επιτρέπεται και πάντα με γραπτή εκ των προτέρων εξασφάλιση άδειας από την τοπική κοινότητα ή δήμο.
Δια νόμου υπεύθυνοι Με βάση την κυπριακή νομοθεσία οι αρμόδιοι που ο κάθε Κύπριος φορολογούμενος πληρώνει για να επιλύουν τα προβλήματα που αναφύονται κάθε καλοκαίρι στις παραλίες μας είναι: (1) Το προσωπικό της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, (2) Ο Επιθεωρητής Παραλίας που επιβάλλεται δια νόμου να διαθέτει ο κάθε παράλιος δήμος και η κάθε παράλια τοπική αρχή, (3) Ο Φύλακας Παραλίας της Επαρχιακής Διοίκησης. (4) Το προσωπικό της τοπικής αστυνομικής δύναμης, (5) Το προσωπικό του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού. ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΡΑΓΚΟΥ >> απαγορευονται Χ Αθλοπαιδίες Χ Λούσιμο και περίπατος σκύλων Χ Βόλτες με οχήματα Χ Οι σούβλες Χ Τα κασετόφωνα στο διαπασών Όπου εντοπίζετε πετρέλαια - κατράδες - λάδια καταγγέλλετε το έγκαιρα στο Τμήμα Αλιείας ή στην Αστυνομία. >> ΠΡΟΣΟΧΗ: Μην χρησιμοποιείτε προστατευτικά λάδια για τον ήλιο πριν κολυμπήσετε ή χρησιμοποιείτε λάδια που δεν φεύγουν με το νερό της θάλασσας γιατί το λάδι επιπλέει στην επιφάνεια, αυξάνει την πυκνότητα του νερού δεν επιτρέπει την δημιουργία κυμάτων, σταματά την οξυγόνωση του νερού και επηρεάζει αρνητικά τους θαλάσσιους οργανισμούς. ?2,13 το ανώτατο όριο για ενικοίαση ομπρέλλων και κρεβατάκια ?300 για παραλιακό πάρτι ΠΟΛΥ πιθανό η Τοπική Αρχή να σας ζητήσει να προκαταβάλετε 200 ή 300 ευρώ σε μετρητά ή και περισσότερα, ανάλογα με το σημείο και τα άτομα ή την επιβάρυνση που υπολογίζει η υπηρεσία καθαριότητας του δήμου ή της κοινότητας ότι θα έχει, σαν εγγύηση καθαριότητας (εκτός από άλλα τέλη που ενδεχομένως να σας επιβάλει). Προσέξτε, εάν την επόμενη ημέρα ο Επιθεωρητής Παραλίας της Κοινότητας ή του Δήμου βρει έστω και ένα αποτσίγαρο στην άμμο, ενδεχομένως να χάσετε ολόκληρη την πιο πάνω εγγύηση καθαριότητας. Όσον αφορά τα εκδρομικά σκάφη παράκτιας πλεύσης με τα οποία πιθανόν να θελήσετε να ταξιδέψετε, στα πλαίσια ενός τέτοιου πάρτι ή και όχι, αναζητάτε προσεκτικά για να δείτε και να διαπιστώσετε εάν το σκάφος έχει έγκυρο και μη εκπρόθεσμο πιστοποιητικό μεταφοράς επιβατών από το Τμήμα Εμπορικής Ναυτιλίας. Μην ταξιδέψετε εάν δεν υπάρχει έγκυρο πιστοποιητικό. Συχνά υποβάλλονται παράπονα για παράνομη απόρριψη υπολειμμάτων σαλάτας και άλλων φαγητών ή χειρότερων αποβλήτων στη θάλασσα, καθώς επίσης και για παράνομη χρήση μεγάφωνων και φοβερή ηχητική ρύπανση στην περιοχή. Εάν είναι δυνατό φωτογραφίστε την απόρριψη ακαθαρσιών και καταθέστε την καταγγελία σας στον ΚΟΤ.

2 comments:

entelech1a said...

Δηλαδη το παιδι μου εν μπορω να το παρω θαλασσα?

Mia diaforetiki Lefkosiatissa said...

εντελεχ1α

Προφανως εν μπορειτε να τα παρετε μαζι σας....
Αν γινουνται ουλλα τουτα δηλαδη να τα τηρουμε εμενα να μου χεσει ουλλη η κινα.
Φκαλλεις κανονες φιλε μου, βαλε αστυνομικους της ΠΑΡΑΛΙΑΣ.
(οπως ο αστυνομικος της Γειτονιας) κατι παρομοιο.
Ενιγουει, εν να μου αρεσκε να βλεπω ΩΡΑΙΟΥΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΥΣ ΓΥΜΝΑΣΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΤΑ ΣΟΡΤΣΑΚΙΑ ΜΕ ΤΟ ΕΜΒΛΗΜΑ ΤΟΥΣ....αχχχχχ ηταν να εκαμνα ακριβως το αντιθετο που λεει η λιστα με τους κανονες.
Αλλα ηταν να μας εβαλαν τους χοντρους με την σκεμπε σαν την παττιχα, αρκουδα look alike. (με τουτο ηταν να ειμαστε ολοι νομοταγεις)