Friday, June 13, 2008

http://www.phileleftheros.com/main/main.asp?gid=334&id=559857


Έξω φρενών η βουλευτής Στέλλα Κυριακίδου

Το Δικαστήριο αθώωσε ύποπτο για υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης ανήλικης

Με αφορμή νέα ακυρωτική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου σε καταδίκη που επέβαλε το Κακουργιοδικείο, για υπόθεση σεξουαλικού εγκλήματος εναντίον παιδιού, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου δήλωσε πως η απόφαση του Ανωτάτου δεν στηρίζεται επιστημονικά και αγνοείται επιστημονική μαρτυρία.
«Διερωτάται κανείς αν θα συνεχίσουν τα παιδιά να μιλούν, οι ειδικοί να γνωματεύουν, όταν φαίνεται ότι οι αποφάσεις του Ανωτάτου, μεταθέτοντας το βάρος της ευθύνης στους ώμους του παιδιού, το ενοχοποιούν για ακόμη μια φορά», είπε η κ. Κυριακίδου.
Η υπόθεση αφορούσε σεξουαλική παρενόχληση ανήλικης και το Ανώτατο αθώωσε τον πρωτοδίκως κριθέντα ένοχο. Σε δηλώσεις στη Βουλή, η κ. Κυριακίδου είπε πως στην απόφαση περιέχονται συμπεράσματα τα οποία δεν στηρίζονται σε επιστημονική γνώση των πραγματικοτήτων που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ενός ανήλικου. «Χωρίς να μπορεί ένας να ισχυριστεί ότι δεν υπάρχουν περιπτώσεις όπου ένα παιδί μπορεί να προβεί σε 'ψεύτικη' καταγγελία, η αιτιολόγηση σε αυτή την απόφαση δεν λαμβάνει υπόψη σημαντικά επιστημονικά δεδομένα που αφορούν τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων», είπε και διατυπώνει τη θέση ότι η επιστημονική ευθύνη της αξιολόγησης των λόγων και πράξεων του παιδιού ανήκει σε ειδικούς ψυχολόγους ή και παιδοψυχίατρους. Συνεχίζοντας η βουλευτής τονίζει πως παρ' όλο που υπάρχει επιστημονική μαρτυρία κλινικής ψυχολόγου, με την οποία το Ανώτατο αναφέρει ότι «δεν έχει λόγο να διαφωνήσει», αμέσως μετά καταλήγει σε συμπεράσματα που προκαλούν εντύπωση. Αναφερόμενη στη διαπίστωση ότι το παιδί δεν κατήγγειλε σε κανένα για δύο χρόνια παρ' όλο που υπήρχε επαναλαμβανόμενο σεξουαλικό αδίκημα σε βάρος του, η κ. Κυριακίδου είπε πως είναι σύνηθες, για διάφορους λόγους, ένα παιδί να μην καταγγέλλει την κακοποίηση για μεγάλο χρονικό διάστημα μετά από το γεγονός και εξήγησε πως αυτό οφείλεται σε φόβο, σε συναισθήματα ενοχής και ντροπής. Σε άλλη διαπίστωση του Δικαστηρίου ότι η παραπονούμενη δεν έδειχνε «αμηχανία, ντροπή, αναστάτωση ή αλλαγή χρώματος στο πρόσωπο» μετά τα επεισόδια, ενώ έκλαψε όταν τα διηγείτο στις φίλες της, η βουλευτής αναφέρει πως επιστημονικά, τα κακοποιημένα παιδιά βρίσκονται σε τέτοια συναισθηματική σύγχυση που για χρόνια οι ενήλικες γύρω τους δεν διακρίνουν τίποτα στη συμπεριφορά τους. Οσον αφορά τη διαπίστωση του Δικαστηρίου ότι η έφηβη μίλησε σε συνομήλικες της για τα γεγονότα και όχι στην κοινωνική λειτουργό,
η κ. Κυριακίδου είπε πως αυτό δεν είναι καθόλου ασυνήθιστο αφού υπάρχει φόβος και δυσπιστία συχνά απέναντι σε ενήλικες. Τέλος όσον αφορά στη διαπίστωση ότι η έφηβη είχε δεσμό με νεαρό και σεξουαλική επαφή σε νεαρή ηλικία, η κ. Κυριακίδου παρατηρεί πως αυτό δεν είναι μόνο επιλογή της, αλλά, δυστυχώς, αποτελεί γεγονός ότι οι πρόωρες σεξουαλικές σχέσεις είναι συχνά ένας τρόπος εκδραμάτισης σε παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης.
Πηγή: ΚΥΠΕ

1 comment:

Anonymous said...

αγαπητή παράξενη Λευκωσάτισσα
αν θες διαβασε και αυτό...
http://bluerose-rose.blogspot.com/