ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ
Σε συνεδρία που πραγματοποιήθηκε σήμερα (12 Ιουνίου 2008), υπό την Προεδρία της Δημάρχου Λευκωσίας κυρίας Ελένης Μαύρου και εκπροσώπων των Δημοτικών Ομάδων, εξετάστηκε η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά τη ψεσινή κατάρρευση της στέγης του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Ο Δήμος Λευκωσίας, παρά το συγκλονισμό από τη μεγάλη καταστροφή, δεν μπορεί παρά να εκφράζει ανακούφιση στο γεγονός πως δεν θρηνήσαμε θύματα.
Συγκεκριμένα αποφασίστηκαν τα πιο κάτω:
Ζητηθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο να προχωρήσει στο διορισμό Ερευνητικής Επιτροπής, το έργο της οποίας να βοηθήσουν και σύμβουλοι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό, ώστε να διασφαλισθεί η πλήρης και αντικειμενική διερεύνηση του όλου θέματος.
Ο Δήμος Λευκωσίας θα θέσει στη διάθεση της Επιτροπής όλα τα σχετικά έγγραφα και δηλώνει έτοιμος να βοηθήσει το έργο της Επιτροπής με κάθε τρόπο για τη σύντομη και έγκαιρη έκδοση του πορίσματος. Ο Δήμος Λευκωσίας θεωρεί ιδιαίτερα σημαντική την απόδοση ευθυνών σε ένα θέμα που άπτεται της δημόσιας ασφάλειας.
Ζητηθεί από την Αστυνομική Δύναμη Κύπρου να φυλάσσεται και να παραμείνει ο χώρος κλειστός τόσο για λόγους ασφάλειας όσο και για τη διευκόλυνση της έρευνας που αναμένεται να διεξαχθεί.
Ζητηθεί άμεσα από το ΕΤΕΚ να εξετάσει και να εκτιμήσει τη στατική κατάσταση του κτιρίου.
Ο Δήμος Λευκωσίας εκφράζει τις απολογίες του προς όσους έχουν διευθετήσει εκδηλώσεις ή παραστάσεις στο Δημοτικό Θέατρο τους επόμενους μήνες, με τους οποίους θα επικοινωνήσει άμεσα και τους οποίους θα προσπαθήσει να διευκολύνει με κάθε δυνατό τρόπο.
Αποφασίστηκε επίσης όπως:
Ζητηθεί από το Κράτος η παραχώρηση του κινηματοθέατρου ΠΑΛΛΑΣ, η ανακαίνιση του οποίου αποπερατώνεται σύντομα, για την υποβοήθηση της πολιτιστικής ζωής της πρωτεύουσας.
Ζητηθεί από το Κράτος να έρθει αρωγός για την αποκατάσταση του κτιρίου του Δημοτικού Θεάτρου Λευκωσίας.
Ιστορικά στοιχεία
Τα αρχικά σχέδια του Δημοτικού Θεάτρου, εκπόνησε ο Έλληνας Σκηνογράφος Χατζηδάκης στα μέσα της δεκαετίας του 50 με πολιτικό μηχανικό τον κ. Μάριο Σανταμά.
Δυστυχώς κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών ο κ. Χατζηδάκης απεβίωσε και το Δημοτικό Θέατρο παρέμεινε ασυμπλήρωτο για αρκετά χρόνια. Το 1964 ανατέθηκε στον Πεύκιο Γεωργιάδη η συνέχιση και συμπλήρωση των εργασιών η οποία έγινε τον Οκτώβριο του 1966.
Το Δημοτικό Θέατρο, κτίσμα νεοκλασικού ρυθμού, λειτούργησε το 1967. Στην πολύχρονη πορεία του χρησιμοποιήθηκε για θεατρικές, χορευτικές παραστάσεις, συναυλίες και άλλες τελετές. Επίσης φιλοξένησε την κεντρική και την παιδική σκηνή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου και παραστάσεις αξιόλογων Κυπρίων και ξένων καλλιτεχνών.
Τον Ιούλιο του 2002 ο Δήμος ανέθεσε στο αρχιτεκτονικό γραφείο Πεύκιου Γεωργιάδη τη μελέτη για ανακαίνιση του Θεάτρου έτσι ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και κανονισμούς ασφαλείας ενός τέτοιου χώρου.
Στις 7 Μαρτίου 2005 υπογράφησαν τα συμβόλαια ανακαίνισης με την Εργοληπτική Εταιρεία A. Panayides Contracting Ltd.
Στις 25 Νοεμβρίου 2005 ολοκληρώθηκαν οι εργασίες συντήρησης και ανακαίνισης του Δημοτικού Θεάτρου το κόστος των οποίων ανήλθε στα €5,580,072 ή £3,265,871.
ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ
12 Ιουνίου 2008
http://www.nicosia.org.cy/announcements.shtm#350
No comments:
Post a Comment